Неправителствената организация "Лекари за човешки права" продължава да следи положението на осъдените на смърт и да настоява за освобождаването им. Говорителят на Американския Държавен департамент Адам Иръли потвърди позицията на САЩ, че българките трябва да бъдат освободени.

САЩ смятат, че делото срещу медицинските сестри е изфабрикувано и присъдата им е несправедлива, изтъкна Иръли. По думите му САЩ продължават да работят за освобождаването на българските медици. Според анализатори отлагането на решението е единственият вариант за либийския лидер Муамар Кадафи, който има нужда от време за преговори.

Анализаторите коментират слуховете за преговори между Либия и Европейския съюз и подчертават, че съдът само дава време да бъде постигнато справедливо споразумение зад кулисите. "Това е случай, при който режимът на Кадафи няма избор", заяви Саад Джебар, анализатор по въпросите на Либия в базирания в Лондон мозъчен тръст "Чатъм хаус".

"Съдът беше предпазлив и взе под внимание, че се водят преговори, които имат за цел да разрешат случая", заяви Джебар. Ашур Шамис - либийски дисидент, който живее в изгнание в Лондон, казва пред АП, че е чул за преговори, за някакъв вид споразумение, при което да изглежда, че българите ще платят компенсация, без да поемат отговорност.

Групата на Шамис - Либийски форум за хуманитарно и политическо развитие, публикува в интернет текст, в който се казва, че Либия е предложила тайно 1 милиард долара на България, които впоследствие София официално да даде на Триполи. Подобна информация обаче не е потвърдена, отбелязва АП.