От длъжност са освободени директорите им професор Александър Чирков, доцент Владимир Пилософ и доцент Илия Йовчев. Министерството на здравеопазването назначи по един свой представител във всеки борд.

Освободените директори са управлявали болници, които са натрупали най-големи дългове и това е причината за тяхната смяна. Според министър Гайдарски не става въпрос за уволнение на директорите, а за въвеждане на контрол.
Освободените от длъжност директори научиха новината от медиите. Всеки от тях има свои планове за бъдещето.

“Първо ще си почина естествено, по-нататък има различни решения или ще се върна към предишния си занаят детска кардиология или може и да имам някакъв друг път в живота”, сподели доцент Пилософ.

“Мисля, че повече няма смисъл да стоя тук, след като не получих подкрепата на обществото и след толкова години тук, стоя открит и отговорен. Не виждам смисъл да стоя тук повече. Семейството ми е в Германия”, заяви професор Александър Чирков.

Със заповед на министър Гайдарски в трите болници са назначени нови директори на бордовете: “Ние ги поставяме там с оглед на това, те да следят много изкъсо харченето на парите”.

Новите ръководства на трите болници са в процес на съдебна регистрация.

Президентът Георги Първанов ще се запознае с извършените в здравната система проверки на лечебни заведения. Държавният глава има готовност да инициира широк форум за хода на здравната реформа. Това съобщиха от прессекретариата на президента.

Днес президентът Първанов е приел по негова молба, изпълнителния директор на болница "Света Екатерина" - проф. Александър Чирков. Професор Чирков е информирал държавния глава за становището си по повод състоянието и работата на болница "Света Екатерина".