Това са част от изводите от направените финансови проверки на 16 държавни болници, които оповести преди минути здравния министър Радослав Гайдарски. Професор Гайдарски заяви, че няма да уволнява директори на болници, но ще им бъде потърсена отговорност.

Най-големите нарушения са извършени в 9 болници. Те са и с най-големи дългове. На първо място е Университетската болница "Св. Екатерина", следват Пирогов, Университетската болница в Пловдив, Националната кардиологична болница и Университетския център в Плевен, Александровска в София , "Св. Марина" във Варна, "Царица Йоанна" в София и болницата в Стара Згаора. Проверката е установила , че най-много дългове са натрупани заради лекарства, консумативи, медицинска апаратура и строително-ремонтни дейности.

Някой от болниците са сключвали непрозрачни договори и са нарушили Закона за обществените поръчки. От вчера министерството е разпоредило проверка на дарителските сметки и фондации регистрирани към някои от държавните болници-длъжници.

От МЗ предвиждат нови договори за управление на лечебни заведения, нови правила за работата на съвета на директорите и законови промени. В момента се проверяват още 25 областни болници.