Това потвърди в изказването си пред Народното събрание председателят на Европейския парламент Жозеп Борел. Според него присъединяването на страната ни през 2007г. е напълно постижима цел: " Процесът на обединение на Европа няма да приключи, докато не се присъединят България и Румъния. България трябва да положи още много усилия, за да реши проблемите, които стоят пред нея. Ние също имаме много работа. Необходимо е да обясним на нашите граждани, че присъединявате на България не е акт на щедрост, а ще допълни и усъвършенства европейския проект. Присъединяването на България към Европейския съюз на 1-ви януари 2007г. е напълно постижима цел, ако бъдат положени необходимите усилия."

Председателят на Европейския парламент Жозеп Борел, който е на посещение в България, ще разговаря днес с премиера Сергей Станишев. Предвидено е той да направи изказване в пленарната зала на Народното събрание. Следобед Борел ще посети село Дълго поле, община Калояново, което беше сред засегнатите от наводненията тази година.

Джефри Ван Орден ще разговаря с председателите на парламентарните комисия по европейска интеграция и по външна политика. Джефри ван Орден ще се срещне и с министъра по европейските въпроси Меглена Кунева.

Вчера Джефри Ван Орден се срещна с министъра на вътрешните работи Румен Петков, който го увери, че е повел не показна, а ефективна война с престъпниците. Министърът заведе Ван Орден, в новооткрития ситуационен център към МВР. След срещата Ван Орден каза, че е възможно да бъдат поискани промени в конституцията, свързани с необходимостта от ясни отговорности на прокуратурата и следствието в частта на досъдебната фаза.