Покачване на акциза за този природен газ не се предвижда до две години. Все още обаче няма изградена плътна мрежа от метанстанции в страната.

Поставянето на уредба с метан ще ви струва от 1000 до 3000 лева в зависимост от вида на автомобила. В цената са включени стойността на бутилките, монтажа и узаконяването.
За разлика от бензина и пропан-бутана компресираният природен газ или метанът се измерва в килограми. Тринадесет килограма метан се равняват на близо 22 литра бензин. Цената му е 93 стотинки.

До момента метанстанции има в 9 български града. Това са София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Русе, Плевен, Севлиево, Враца и Кюстендил. Предстои изграждането на станция и в Бургас, което ще затвори пътния маршрут до морето.

Всеки 5 години бутилките минават на задължителна проверка. Когато поставяте метанова уредба на автомобил си, трябва да се уверите преди всичко, че стоманените тръби имат сертификат от фирмата производител.

Предимствата на метана са, че е екологично чисто и икономично гориво. Единственото неудобство на метановите уредби е, че увеличават теглото на автомобила и лекото понижават на мощността.

Метанът е част от алтернативните горива, които до 2020 година трябва да заемат 10% от автомобилния парк на Европейския съюз. При влизането си в Еврозоната България ще получи гратисен период, за да преминат поне 15% от автомобилите и градския транспорт на алтернативни горива.