Това става за първи път в България. В самата Великобритания тържества по повод битката при Трафалгар ще продължат три дни. Разгромът на Наполеон Бонапарт от адмирал Нелсън слага край на мечтата на завоевателя да покори Великобритания.

На днешната дата преди точно 200 години британските войници, предвождани от адмирал Нелсън отстъпват пред френско-испанските кораби, които са повече на брой и са по-модерни. Въпреки това адмирал Нелсън спечелва победата с цената на живота си, като разбива френско-испанската флотилия.

Битката при Трафалгар предизвестява краха на завоевателските амбиции на Наполеон Бонапарт и установяването на британското морско надмощие.
През юни 170 кораба от различни страни участваха във възпроизвеждането на историческата битката при Трафалгар.
Кулминацията на честванията днес ще е в 14,30 часа по Гринуич, когато преди два века е загинал адмирал Нелсън. Тогава в морето ще бъдат хвърлени венци и цветя в памет на бойците, намерили смъртта си в боя. Тази вечер британската кралица Елизабет Втора ще произнесе кратка реч от каютата на адмирал Нелсън. Тържествата продължават в цялата страна утре и другиден.