Искането ще внесат в Министерския съвет още утре министърът на здравеопазването, Радослав Гайдарски и министърът на земеделието и горите, Нихат Кабил. Днес щабът проведе първото си заседание.

Около 5 милиона лева от поисканата сума се предвижда да отидат за национален резерв от антивирусни препарати, както и за предпазни средства за лекарските екипи. По препоръка на Световната здравна организация, запасът от тези препарати трябва да покрива поне 5% от населението в България.

На други около 2 милиона и 300 хиляди лева разчита аграрното министерство.

“В тази цифра влизат около 1 милион за евентуално обезщетение на собственици на животни, които ще бъдат унищожени, а разликата е за средствата, които сме предвидили за ваксинация, за работни облекла и такива подобни неща”, обясни Бюрхан Абазов, зам.-министър на земеделието и горите.

От вчера е забранен вносът на живи птици, яйца, суровини и продукти от сурово птиче месо, а също и транзитът през наша територията на живи птици, преминали през Гърция, Турция и Румъния. Днес щабът препоръча, сънародниците ни да се въздържат от пътувания в рисковите райони на засегнатите от вируса съседни държави. Потвърдена беше и липсата на случай на птичи грип у нас.

Заключителната оценка на еврокомисарите, които в момента инспектират рисковите райони в България, се очаква да бъде оповестена утре.

Според български производители на пилешко месо появата на птичи грип у нас ще засегне първо износа на пилешко месо, който е на стойност 49 милиона долара годишно. Епидемията ще рефлектира и върху производството на зърнени храни.

В момента консумацията на пилешко месо и птичи продукти у нас, както и износът, са на обичайните нива, каза председателят на Съюза на птицевъдите - Борис Стоименов. Той напомни, че при топлинна обработка над 70 градуса вирусът умира и храната е напълно безопасна. У нас са проведени 4296 проби и всички те показват, че няма данни за грип по птиците.

Националната ветеринарно-медицинска служба забранява отстрела на диви птици.

“Ловците няма да могат да стрелят по патица в Добруджа тази година. Чрез отстрела е възможно да създадем разпространение на вируса. Представете си, че на един лов се събират около 1000 ловци. 700 000 са патиците и обикновено се отстрелват до 1000 птици. Ако бъдат убити заразени птици, те ще паднат на земята и ще разпространят заразата”, коментира доц. Жеко Байков, директор на Националната ветеринарно-медицинска служба.

“Възможните рискове са предотвратени до минимум. Проблем може да има покрай прелетните птици, но румънците казаха, че взимат мерки да се намалят прелитанията”, заяви Светла Бъчварова, зам.-министър на земеделието.

Днес стана ясно, че съмненията за птичи грип в Гърция не се потвърждават.