Тежките военни машини спрели на около 50 метра от църквата "Рождество". Израелската армия не коментира  операцията.

Няколко часа по-рано около 60 израелски танка нахлуха в град Калкилия, в северната част на Западния бряг, на границата с Израел. Армията заяви, че войниците претърсвали къщите за заподозрени терористи и оръжия и били решени да "унищожат терористичната инфраструктура в града".
Според израелски военни източници танкове заели позиции и край близкия на Калкилия Тулкарем, затягайки обръча около града. Решението за засилване на военните действия бе взето тази нощ от израелския кабинет по сигурността, председателстван от премиера Шарон. 

Той заяви, че е готов да участва в близкоизточна мирна конференция с арабски лидери, като отново подчерта, че Ясер Арафат е главната пречка пред мира в Близкия Изток.

Повече от тридесет членове на палестинските сили за сигурност бяха убити в сграда, в центъра на Рамала. Това съобщи началникът на сигурността на Западния бряг. Полковникът окачестви случилото се като "масово убийство".

Най-малко четиридесет души са убити през последните два дни. Наложеният от израелската армия комендантски час пречи на семействата на загиналите да ги погребат. Палестинският министър на международното сътрудничество Набил Шаат съобщи, че израелската армия е екзекутирала десетина палестинци и е арестувала десетки, които държала като заложници и щяла да ги освободи само, ако лидерът на групировката "Ал Фатах" за Западния бряг, Маруан Баргути, се предаде.
Тази нощ в Рамала се чува само спорадична стрелба, след като през целия вчерашен ден престрелките почти не спряха.

Днес в Ерусалим се очаква представители на Европейския съюз, ООН, САЩ и Русия да обсъдят ескалацията на напрежението, съобщи говорител на специалния пратеник на ЕС за региона, Мигел Моратинос. Белгийското правителство поиска международна инициатива за възобновяване на мирния процес в Близкия Изток. В Москва, шефът на Търговско-промишлената палата и бивш премиер Евгений Примаков заяви, че е готов, по всяко време да замине за Близкия Изток, за да посредничи за решаване на палестинско-израелския конфликт.
Египетският президент Хосни Мубарак и генералният секретар на ООН Кофи Анан обсъдиха възможностите за оказване на натиск от страна на международната общност да бъде изпълнена резолюциите на Съвета за сигурност.