Мощна бомба избухна в ресторант в северния израелски град Хайфа. Два часа по-късно палестинец-камикадзе се врзиви до медицински пункт в еврейско селище на Западния бряг, като рани седем души.

Междувременно, Ясер Арафат за трети пореден ден се намира под обсадата на израелската армия в главната квартира на палестинската власт в Рамала. Около четиридесет западни пацифисти проникнаха през блокадата при Арафат и заявиха, че ще останат при него.

И днес продължиха престрелките между израелски войници и охраната на палестинския лидер. Според палестински източници няколко души от охраната били ранени, а израелските войници окупирали кабинета на губернатора на Рамала, който е съседен на този на Арафат. Армията обаче отрича обвиненията, че е нахлула в сградата. Комплексът е обграден от танкове, прекъснато е подаването на вода и електричество.
Палестинската организация "Ал Фатах заплаши", че ще започне да нанася удари по американски и израелски цели в света, ако палестинският лидер пострада при сегашната операция.

В телевизионно обръщение към нацията тази вечер израелският премиер Ариел Шарон нарече Арафат "враг на свободния свят". "Ние трябва да се борим безкомпромисно с тероризма и да го изкореним", заяви още премиерът. Той обяви, че страната е в състояние на война.

Израелският външен министър Шимон Перес заяви, че военната операция не е насочена пряко срещу Арафат, но тя предизвика яростните реакции на редица държави. Йордания заплаши, че "ще вземе мерки", ако Израел не изтегли армията си от окупираните в петък палестински територии. Външните министри на Китай и Гърция призоваха Израел да гарантира "сигурността и живота" на Арафат.

По-рано самият палестински лидер в интервю по телефона за американската телевизия "ФОКС" заяви, че предпочита да се превърне в мъченик, отколкото да попадне в ръцете на Израел.
Армията обяви Рамала за "затворена военна зона" и нареди на всички журналисти да напуснат града. Войниците претърсват къща по къща за палестински екстремисти.

В същото време АП съобщи, че израелските власти за започнали мобилизацията на 20 000 запасняци. Това е най-голямата подобна операция от нахлуването в Ливан през 1982 г.