Проверката на bTV Новините по пазарите тази сутрин показа, че хубавото агнешко свърши бързо, а търговците признаха, че в празничен ден няма как да заредят отново.
За тези, които са успели да си купят агнешко, но все още не са го приготвили, едно предложение.
Най-строгият и критичен от тримата кулинари в журито на шоуто Lord of the Chefs Борис Петров се съгласи да покаже пред зрителите ни традиционна рецепта и пое риска самият той да получи критики.
„Печено агнешко с дроб сърма и картофи”
е от любимите рецепти на шеф Петров. Майсторлъкът на приготвянето е да се работи само с месо от плешката.
За да стане вкусно, преди да се пъхне във фурната, на агнешкото се добавя освен сол, и бяло вино, чесън и червен пипер. А попадне ли във фурната, се пече търпеливо на бавен огън:
„Винаги температурата на агнешкото да е 140 градуса. Да не се притесняват, че ще им загори тавата, няма да им загори тавата!”, казва шеф Петров.
Хубавата дроб сърма става от добри продукти. Майстор Петров предпочита към дреболиите и ориза да добави лук, чесън, магданоз, мента и червен пипер. Преди всичко това да отиде във фурната обаче се задушава на котлона. Така вкусовете на продуктите се смесват.
Готовият ориз с дреболиите се опакова в було и се запича за 10-ина минути. След това остава да изпечете картофите и да декорирате.
Ако рецептата не ви допада, готвачът не се страхува от критика, защото самият той често посочва грешките на тези, които искат да се научат от него на занаят:
„Аз съм на това ниво, защото съм търпял критика и съм обръщал внимание на храната и по-малко внимание на отношенията”, твърди шеф Петров.
Както при всяка храна, и при агнешкото задължително се готви с любов. Само така става вкусно!
Ако не се осмелявате да приготвите агнешкото сами, трябва да знаете, че средната цена на порция печено е около 20-ина лева в зависимост от заведението. В повечето празнични куверти не се предлагат.
Добре е обаче преди да тръгнете, предварително да проверите дали има свободни места. Голяма част от масите вече са резервирани, така че за да не прекарате вечерта в обикаляне на заведения, по-добре резервирайте места още по телефона.
Весел празник на всички, които празнуват!