Днес е Възкресение Христово - един от най-големите християнски празници. На Великден празнуваме победата на духовното над смъртта и тленността. От този ден Бог отново отваря вратите на Небесното царство за праведните християни.
Малко преди полунощ хиляди миряни се стекоха в храмовете, за да се докоснат заедно до най-голямото чудо в историята на света.
В катедралния храм "Свети Александър Невски" в столицата по традиция хората запалиха свещи от Благодатния огън, специално донесен от Ерусалим и отнесоха пламъка на Божията благословия в домовете си.
- Да се обичаме и да си помагаме един друг.
- Най-големия християнски празник го свързваме с яйцата, с козунаците, с обикалянето на църквата. Лично за мен, това е един ден, в който си давам сметка за някаква саможертва. И би трябвало човек да се замисли за собствените си саможертви, които му се налага да прави в живота си.
- Най-големия християнски празник го свързваме с яйцата, с козунаците, с обикалянето на църквата. Лично за мен, това е един ден, в който си давам сметка за някаква саможертва. И би трябвало човек да се замисли за собствените си саможертви, които му се налага да прави в живота си.
За източноправославните християни Възкресение Христово (Великден) е най-големият църковен празник и се празнува три дни. На този ден се чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан.
Вечерта преди полунощ в събота се отслужва тържествено богослужение, като точно в полунощ свещеникът обявява Възкресението с думите "Христос воскресе". При обявяването на Възкресението, свещеникът изнася запалена свещ, от която всички присъстващи палят свещи, които носят по домовете си.
На Великден менюто е празнично
Приготвя се най-вече агнешко печено, с гарнитура от картофи, ориз и зелени салати. На някои места готвят чорби от дреболии на пиле, кокошка или пуйка, застроени с разбити в лимонов сок яйца. До въвеждането на козунаците като традиционна храна за празника са приготвяли сладка баница, баница с коприва, курабии и са сервирали прясно овче сирене.
Трапезата не се вдига през трите дни на празника и тогава младите хора посещават кумовете си, като задължително носят боядисани яйца.
Деца и възрастни се чукат с писани яйца, като гледат чие яйце ще излезе победител. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината. Седмицата след Възкресение се нарича Светла седмица, защото Христос донася просветление за всички.
Вечерта преди полунощ в събота се отслужва тържествено богослужение, като точно в полунощ свещеникът обявява Възкресението с думите "Христос воскресе". При обявяването на Възкресението, свещеникът изнася запалена свещ, от която всички присъстващи палят свещи, които носят по домовете си.
На Великден менюто е празнично
Приготвя се най-вече агнешко печено, с гарнитура от картофи, ориз и зелени салати. На някои места готвят чорби от дреболии на пиле, кокошка или пуйка, застроени с разбити в лимонов сок яйца. До въвеждането на козунаците като традиционна храна за празника са приготвяли сладка баница, баница с коприва, курабии и са сервирали прясно овче сирене.
Трапезата не се вдига през трите дни на празника и тогава младите хора посещават кумовете си, като задължително носят боядисани яйца.
Деца и възрастни се чукат с писани яйца, като гледат чие яйце ще излезе победител. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината. Седмицата след Възкресение се нарича Светла седмица, защото Христос донася просветление за всички.