Депутатът от НДСВ Христина Христова обяви в навечерието на преговорите, че партията вече си е взела поука от досегашните преговори и ще направи всичко възможно, за да получи подкрепа за съставянето на правителство.

Още днес жълтите ще изпратят на поканените за разговори партии своите предложения за икономическа и социална политика и за принципите на коалицията.

За преговорите утре НДСВ ще разшири преговорния си екип. Досега жълтите имаха четирима представители. Сега ще имат минимум два екипа, за да се пести време.

"Ние ще стартираме консултациите, максимално отворени, максимално откритн, щедри и безкомпромисни към предварително поставяне на ултиматуми от други политически сили", заяви Долорес Арсенова, заместник-председател на НДСВ.

Така според Николай Свинаров от преговорите няма да бъдат изключвани и "Атака":

"Ще бъдат проведени разговори, не бих казал преговори, но разговори и консултации ще бъдат проведени с "Атака". Това е една политическа формация твърде млада, за да е получила ясното свое лице, но специално в нощта на изборите ние имаме ново и различно отношение, не казвам категорично и трайно."

Жълтото ръководство днес продължи разговорите за съставяне на кабинет. На "Врабча" дойдоха социолози, които предупредиха, че в обществото няма настроение за предсрочни избори.

"В момента рискуваме ситуация, в която да имаме предсрочни избори с много точно възпроизвеждане на сегашната ситуация, т.е. политиците да бъдат изправени пред възможността да решават отново същата задача, която в момента решават", каза социологът Боряна Димитрова.

Специалистите обрисухава образа на идеалния кандидат-премиер.

"Той трябва да бъде диалогичен, да бъде контактен, да бъде престижен, да бъде известно, че не е хардлайнер, да може да води диалог с тези разнородни политически сили и особено важно е да бъде приет от левицата", отбеляза проф. Петър-Емил Митев, социолог.

Представителите на синдикатите пък препоръчаха на НДСВ да търсят безпартиен премиер и да не се държат обидно с избирателите.

"След висчко това сега НДСВ да предложи Сергей Станишев да бъде министър-председател, аз лично бих го понесъл много тъжно и обидно. Това би било огромна обида според мене", заяви Желязко Христов.