За първи път у нас със самостоятелна изложба гостува сър Питър Блейк. Той е известен като бащата на британския поп арт. Едно от най-известните му произведения е колажът на един от албумите на "Бийтълс”. С него се срещна Ростислава Генчева.

Големият успех за Питър Блейк идва в края на 50-те години. От тогава до днес той излага в най-големите световни музеи и галерии по света. В дългогодишната си кариера той създава колажи, скулптури, гравюри, както и комерсиално изкуство под формата на графики и обложки на музикални албуми. Изнася лекции в най-престижните академии по изкуствата. През 1983-а е  обявен за кралски академик, а през 2002 г. е удостоен от Кралицата с рицарско звание за заслуги в областта на изкуството.

Обявен за бащата на британския поп арт, сър Питър Блейк представя  у нас едни от най-знаковите си принтове. В неговите серии Парижка и Венецианска симфонии, ще видите любимите му фигури изведени до знак - маймуни, летящи слонове, циркови артисти и пеперуди.

"Пеперудата в моята работа е свързана с една малка фигурка, която кръстих „пеперудения човек". От там тръгна цялата серия с пеперудите в творбите ми. Персонажът е взет от една музикална книжка с песнички. На корицата й бе нарисуван диригент, на чиято палка бяха накацали пеперуди”, каза той.

"Избирам лицата, с които работя, според тяхната сериозност. Те трябва наистина да са топ. Ако избирам руса жена, това ще е Мерилин Монро. Ако е певец, това ще е Елвис. Ако е банда - това ще е Бийтълс. Вмъкнах Кейт Мос, просто защото ми е приятелка. Е, тя е и топ модел, все пак”, подчерта той.

Най-известното произведение на сър Блейк е корицата на култовия албум на Бийтълс - Sgt. Pepper's, излязъл 2 години преди ливърпулската четворка да се разпадне.

"Те вече бяха решили основната визия на албума. Моят принос беше в това как да изглежда тълпата. Това всъщност отличава всичките ми творби. Фигурите бяха с реални размери и "Бийтълс” трябваше да изберат кои да бъдат техни фенове, които да подредим около тях. Джон Ленън например поиска да сложим Христос, но не успях да изпълня неговата молба по разбираеми религиозни причини. Може би Ноел Галахър ме провокира така и бих направил корица за негов албум за новата му банда, след като се разпадна "Оейзис”, каза още Блейк.

От 1 октомври може да видите изложбата на сър Питър Блейк в Модерна галерия. В следващите дни той ще се срещне със студенти от художествената академия и деца от школата на галерията.