Общопрактикуващите лекари се разгневиха, след като здравният министър обяви, че ще получават по 11 стотинки на пациент за 24-часово дежурство. Министър Стефан Константинов беше гост на извънреден събор на Българския лекарски съюз в Пловдив. За дежурствата на личните лекари, от здравната каса са заделени 9 милиона лева за следващата година.

Новината на министъра обаче предизвика масово недоволство. Според лекарите хората от малките населени места са свикнали да търсят помощ от спешните кабинети и това допълнително ще ги натовари.

"Тук става въпрос за работа в един кабинет, без персонал, без охрана, без шофьор, без апаратура, която да поддържа при необходимост жизнените функции. Значи ние взимаме слушалката и парата за кръвно и през нас ще се извърви целият град, може да се извърви в този кабинет и ние сме длъжни да правим всичко за тези 11 стотинки. Е, извинявайте, ама това е безумие”, заяви д-р Виктория Чобанова, семеен лекар от София.

"Трябва да ви кажа, че, ако се групират по подходящ начин, имат възможност да имат толкова пари, че дори да си наемат лаборатория, която да ги обслужва. Да ви кажа честно, един добър лекар със слушалки и електрокардиограф, и някои тест ленти, които могат да се правят в кабинета, ако мисли насочено към клиниката - доста неща може да прецизира”, коментира министър Стефан Константинов.

Според здравния министър е важно пациентите да знаят към кого да се обърнат, когато личният лекар отсъства по празници или след работно време.