Преди няколко дни "Тази сутрин” ви показа как хората, които живеят на една улица в София, обикалят километри, за да стигнат до домовете си, защото един от съседите решава да я прегради - оказва се съвсем законно. Проверка показа, че, ако искат да ползват улицата, хората трябва да му плащат.

Улицата вече 50 години е път към домовете на десетки семейства. Изграждат я съседите, като всеки дава по малко от собствената си земя. Един от тях обаче решава да прегради своята част. Оказва се дори, че т.н. улица „Подлозище" официално не съществува.

Общината в момента изгражда план за регулация. След влизането му в сила ще се изгради и улица. Това обаче може да отнеме години. А дотогава на хората им остава само да подадат жалба, че не могат да стигнат до домовете си.

Екип на “Тази сутрин” се срещна и със собственика, преградил законно улицата на съседски начала. Интересното беше защо точно сега решава да заключи имота си. Както и защо някои от съседите му имат ключ и продължават да ползват този маршрут до дома си. „Аз не съм Димитър общи, който да угажда на капризите на всеки, съжалявам много”, заяви той.

По закон собственикът наистина може да откаже преминаването през неговия парцел. В този случай обаче това блокира деца и възрастни хора от съседните къщи и те трябва да обикалят километър и половина, за да стигнат до най-близката общинска улица.

От район „Овча купел” се ангажираха да помогнат с решаването на този проблем.

В рубриката „Бай Ганьо европеец" бе получен и сигнал от жител на Балчик. „Всеки ден газим кал до колене, а улицата е осеяна от дупки”, пише Божанка Илиева, която е инвалид и трудно се придвижва дори и по асфалт. Екип на „Тази сутрин” се срещна с нея, а и с други живущи по улица „Иречек".

По думите на Божанка улицата е разкопана през ноември. И ако това е проблем за здравите хора, то за нея е още по-голям, защото почти всяка седмица се налага да търси спешна помощ.

Други съседи пък казват, че там никога не е имало асфалт. Но сега е нетърпимо.

От две години „Тази сутрин” ви разказва за подобни проблеми, а причина е проект за подмяна и разширяване на канализацията на града. Строителните работи започнаха в началото на 2008 година. Получило се обаче забавяне заради изпълнителя и сега се очаква работата по него да приключи до май 2011 година.

Дали това ще се случи, ще разберем през май. Задължение на изпълнителя обаче е след като положи тръбите, да възстанови уличната настилка.