Очаквано, румънският премиер Емил Бок оцеля след пети вот на недоверие за по-малко от година, показвайки, че крехката му коалиция е способна да напредва в подпомогнатите от Международния валутен фонд реформи в помощ на преживяващата рецесия икономика, коментира Ройтерс.

Вотът, гласуван на общо заседание на двете парламентарни камари, бе подкрепен от едва 212 от общо 471 парламентаристи. Четирима гласуваха "против", а останалите не гласуваха.

Този път Бок рискува оцеляването си заради ново, облагодетелстващо работодателите трудово законодателство, целящо да направи трудовия пазар по-гъвкав, като ограничи влиянието на профсъюзите и улесни наемането и освобождаването от работа.

През юни 2009 г. премиерът съчета вота на недоверие с експресното приемане на съдебна реформа. Той си послужи с тази тактика четири пъти миналата година - за намаляване на заплатите в публичния сектор, за прокарване на реформа в образователната система, а после (на два пъти през декември 2010 г.) и за законодателство за държавните заплати.

Около 8 000 души протестираха в Букурещ по време на вчерашните дебати в парламента срещу замислените промени в Кодекса на труда, съобщи информационна агенция Медиафакс.