Германия, Люксембург, Словения, Австрия и Чехия са заявили готовност за оказване помощ на България след наводненията, причинени от проливните дъждове в последните дни. Това съобщи правителствената информационна служба.

Обстановката в страната след поройните дъждове вече е нормализирана, показва справката на "Гражданска защита" за последните 24 часа.

В София са сформирани 11 екипа, които отводняват частни домове в район "Нови Искър". На територията на Плевен е приведен допълнителен аварийно-спасителен екип от Кърджали.

В община Мездра всички налични сили и средства се използват за отводняване на частни домове в Мездра и село Ребърково. Започнало е отводняването на помпена станция в с. Люти брод.

В Роман аварийни екипи отводняват къщи и укрепват дигата на р. Искър преди града. Отстранена е паднала скална маса на пътя между селата Струпец и Синьо бърдо.

В Своге спада нивото на водата на р. Искър. Отводняват се къщи, намиращи се по дефилето на реката. Вече са поправени 9 трафопоста и е възстановено елекроснабдяването в няколко селища.


В Благоевградската община Хаджидимово продължава разчистването на улиците и възстановяването на разрушените от река Места диги. Разрушени пътни настилки има в няколко селища в община Елена.


От "Гражданска защита" съобщават още, че има лек спад на притока на язовир "Искър".