България трябва да съди Кадафи заради СПИН процеса в Либия. Позицията е на двама от българските медици, които получиха смъртни присъди и лежаха осем години в либийски затвор. Как Здравко Георгиев и Кристияна Вълчева гледат на събитията в Триполи днес – с двамата се срещна Румяна Попова.

Четири години след като бяха оправдани, българските медици вече могат да поискат възмездие от режима на Муамар Кадафи за мъченията в затворите. Според доктор Здравко Георгиев, либийският лидер трябва да отговаря за това, което е причинил на всички тях.

"Би ми се искало да бъда много брутален, но не. Не искам да приличам на тях. Той и всички около него заслужават доживотни присъди", смята д-р Здравко Георгиев.   

"Разбира се, че Кадафи трябва да отиде на съд. Това е със сигурност. Още повече, че престъплението, което той направи срещу нас седмината е най-малкият му грях”, допълва Кристияна Вълчева.   

"Ако Кадафи падне от власт и се яви пред международния съд в Хага, аз съм готов да се явя като свидетел там, за да бъде осъден той и ние да получим възмездие. Това беше един геноцид не само срещу нас шестимата с доктор Ашраф. Това беше едно чудовищно обвинение срещу държавата като цяло. Ако държавата ни е истинска държава и държи на поданиците си, то тогава тя е тази, която трябва да предприеме съответните мерки”, смята Здравко.  

Българската прокуратура обяви намерение да поиска от новия либийски режим да назове имената на мъчителите на българските медици и да предостави доказателствата по делото срещу тях. Това обаче - след като нещата в Триполи поутихнат. И Кристияна, и Здравко прогнозират дълъг период на хаос и безвластие, преди някой да наследи Кадафи.

Според президента Георги Първанов, за България, както и за цялата международната общност, Кадафи отдавна е загубил своята легитимност, заради използването на военна сила срещу цивилното население. Държавният глава призовава лидера да се оттегли, за да се запази целостта на Либия и да не се допуснат беззаконие и саморазправа.