На религиозната церемония присъстваха около 800 гости, сред които кралица Елизабет Втора и съпругът й принц Филип, членове на британската кралска фамилия, както и чуждестранни монархически особи, представители на политиката и шоубизнеса от Острова и чужбина.

Двойката благослови архиепископът на Кентърбъри Роуан Уилямс. 

По-рано принцът и избраницата му сключиха граждански брак в кметството Гилдхол в тесен кръг. Събитието не беше почетено от кралица Елизабет. Само 28 гости присъстваха на церемонията, водена от длъжностно лице по гражданското състояние. Сватбата завършва с прием в Уиндзор, а по-късно тази вечер новобрачната двойка ще замине на сватбено пътешествие в Шотландия.

Макар че близо 20 000 души се стекоха към Уиндзор, за да поздравят новото семейство, сватбата на принц Чарлз не се посреща еднозначно от британското общество. Англичаните все още пазят жив спомена за "своята" принцеса Даяна и за страданията, които й причини извънбрачната афера на Чарлз и Камила. Като потвърждение на това, тази сутрин над сто почитатели на покойната Даяна се събраха пред двореца Кенсингтън в Лондон, за да изразят несъгласие с повторния брак на принца.
Те оставиха цветя пред двореца, в който живееше покойната принцеса.

Според секретаря на Чарлз по въпросите на комуникацията, няма да има специална кампания за популяризирането на новото семейство и спечелване на симпатии.

Любовта между принц Чарлз и Камила Паркър-Боулс има 35-годишна давност. Чарлз и Камила Шанд се запознават през 1970 г. на мач по поло и между тях незабавно възниква симпатия. Според запознати, Камила заговорила принца с думите: "Моята прабаба е била любовница на вашия прадядо. Какво мислите за това?"

След този първи разговор принцът постъпва в Кралския флот, а три години по-късно Камила се жени за военен. В края на 70-те години двамата отново се сближават и това не се променя дори когато през 1981 г. престолонаследникът се жени за Даяна Спенсър, според слуховете - с благословията на Камила. Сянката й обаче непрестанно тегне над брака на Чарлз, а отношенията му с лейди Ди охладняват.

"В нашия брак сме трима, твърде пренаселеное е", казва в интервю любимата принцеса на Англия.

През 1992 г. се развихря така нареченият "Камилагейт". Публикуван е запис на телефонен разговор между принца и г-жа Боулс, разкриващ интимните им отношения. Не след дълго принцът се разделя със съпругата си, а през 1996 г. двамата официално се развеждат, стъпка, която Камила вече е предприела година по-рано.

През 1997 г. лейди Ди загива при автомобилна катастрофа в Париж. Смъртта й предизвиква спонтанна и масова скръб, затова Камила решава да остане за известно време в сянка. През 1998 г. тя отново се появява във фокуса на общественото внимание като официална приятелка на принца. Важни моменти са срещата й с принц Уилям и с кралица Елизабет Втора през 2000 година. На следващата година Чарлз и Камила си разменят първата публична целувка, а две години по-късно тя заживява при него в Хайгроув. През февруари 2005 двамата обявяват годежа си, последван от днешната сватба.

Някои от британците, живеещи у нас, използваха хубавия ден, за да играят голф на игрището в Равно поле.

Британците на голф-игрището днес се интересуваха от повече от утрешния турнир, отколкото от кралската сватба. Сред тях с английски хумор се отличаваше шотландецът Скот Макнийл от британското посолство.

"Не се обсъжда много сватбата на принц Чарлз и Камила. Може би, ако се ожени още веднъж - ще говорим повече за това", коментира Скот Макнийл с чувство за хумор. 

Ирландецът Артър Кофлан изрази мнението на много от англичаните, че не иска да вижда Камила като кралица: "Категорично съм против Камила да стане кралица. И ако Чарлз използва малко здрав разум - трябва да абдикира и да остави трона на по-големия си син. Мисля, че и британците и ние, ирландците, ще подкрепим това."

Англичанинът Дейвид Янг призна, че не живее на Острова от толкова отдавна, че следи само от страни случаващото се в родината си: "За Чарлз и Камила това е, което те искат да направят. И като британски гражданин им желая всичко най-добро. Защото не им е бил лек животът - толкова време влюбени, а са живели отделно."