Почти 300 учебни автомобила протестираха днес в столицата. Инструкторите са недоволни от правилата за провеждане на курсове и високите глоби, които налага Автомобилната администрация. Те заплашват да блокират издаването на нови книжки. В България има 840 учебни центъра и над 4000 инструктори. Част от тях протестираха заради проблеми с контролните органи.

„Пред фалит сме вече, не можем да плащаме социалните осигуровки на хората, които ни принудиха да назначим”, каза един от протестиращите Георги Арабаджиев.

„Въпросът е, че не ни дават право да работим - изискванията са големи, а възможностите са ни малки. В тая криза хората нямат пари и не се записват на курсове”, добави автоинструктор  Йорданов.

„Смешно е. Берлинската стена падна, а ние върнахме наредби от 72 година. С вътрешни изпити. Със: "Стани, клас! Внимавай, влиза инструктора!" С такива глупости, отвсякъде”, коментира Христо Митев.

Протестиращите са в конфликт с лидерите на другите браншови организации, които не подкрепят протестите. Те бяха изобразени като карикатурни герои.

„На тях им се наруши системата на лапане. Вече не могат да лапат. Те прибират пари в джоба си, без да имат касов апарат! Извинявайте, прекалихте”, коментира в студиото на Тази сутрин Красимир Георгиев, Асоциация за квалификация на автомобилистите.

„Когато информирахте министъра на транспорта за 15-20 хиляди продадени книжки, съобщихте ли му какъв дял в тази продажба е вашата лична?!”, попита Милена Тодорова, Национален автоинструкторски съюз.

От началото на март са в сила нови правила за изпитите. В Министерство на транспорта са убедени са, че с тях ще се пресече купуването на книжки. От там не допускат никакво либерализиране на режима.

„Разбирате ли - качествено и ефективно обучение, истински изпити - това е важното. Искам само да ви кажа, че представителността на тези, които протестират е около 5% от бизнеса - това е много важно да се знае”, каза Симеон Арнаудов, директор на „Автомобилна администрация”.

Протестиращите обаче твърдят, че в София представляват половината автошколи, и ако исканията им не бъдат чути, след седмица ще блокират провеждането на шофьорски изпити.