Трима юристи потвърдиха днес пред Софийския районен съд, че подсъдимият за лъжесвидетелстване плевенски бизнесмен Красимир Георгиев се познава с магистрати. Според обвинението Георгиев е излъгал прокуратурата за това, но телефонни разпечатки показват, че е говорил с множество съдии и прокурори.

Бившият адвокат и настоящ съдия от Софийския градски съд Румяна Ченалова посочи, че преди години искала от Георгиев да помогне на сина й да си намери работа. Свидетелката добави, че се е запознала с плевенския бизнесмен, докато била адвокат, покрай свои бивши клиенти. В показанията си тя потвърди, че впоследствие Красьо Черния е бил осведомен, че тя е започнала работа като съдия в СГС.

Пред съда даде показания и друг адвокат, който е работил с подсъдимия покрай бизнеса му. Юристът посочи, че е присъствал на разпит на Георгиев в Софийската градска прокуратура. Тогава плевенският бизнесмен бил попитан дали познава магистрати, на което той отговорил, че се познава с члена на ВСС Стойко Стоев.

Третият юрист, който свидетелства днес, беше апелативният прокурор на Пловдив Андрей Атанасов. Той разказа, че се е срещнал с подсъдимия през 2009 г. в кафене в София. Срещата била уредена от негов колега - следовател, който му се обадил и му казал, че плевенският бизнесмен иска да научи информация от него. По думите на свидетеля, следователят също не се познавал с Красимир Георгиев, но той му бил описан външно и така го разпознали в кафенето.

Пред съда днес трябваше да се явят още двама свидетели. Единият от тях е бившият член на ВСС Иван Димов, който бе уволнен покрай скандала "Красьо Черния". Ако се яви на следващото съдебно заседание, той ще трябва да представи документи, оправдаващи отсъствието му днес.

Срещу Красимир Георгиев има разследване и за укриване на доходи и търговия с влияние. Делото ще продължи на 11 април.