Софийската фирма-производител на хляба, в който вчера момче от Банско намери 6-сантиметров пирон, обяви, че е започнала собствено разследване по случая. Според компанията, технологично няма как да попадне пирон в тестените й изделия. Засега подозрението на хлебопроизводителя е, че пиронът е сложен от техен конкурент с цел промишлен съботаж.

Компанията обяви, че работи със сертифицирани суровини и контролира на всички етапи качеството. Според тях, ако такъв пирон попадне в тестото той би блокирал половината съоръжения по поточната линия.

Брашното, преди да се замеси с останалите състави, се пресява през сита. Вече замесено, тестото минава през линия, където три вала го сплескват като палачинка и го навиват на готови за втасване самуни.

"Тогава този пирон няма да е прав, а ще бъде на зиг-заг. Също така машината при чуждо тяло автоматично изключва и спира да работи", посочи Наталия Аврамова, директор "Производство" във фирмата.

Вече изпечен, хлябът се нарязва на филийки и такъв голям пирон веднага ще счупи финните ножовки. Затова фирмата смята, че този пирон е поставен извън техните цехове.