Анонимното писмо, публикувано в Интернет по повод смъртта на българския войник не е с адрес Ирак. Това категорично заяви в село Долно Сахране днес началникът на Генералния щаб на армията Никола Колев. Проверка ще установи точния подател на информацията, която е възможно да е подадена и от човек от Генералния щаб.

Според генерал Колев, командирът на батальона е изпълнил добросъвестно своята задача и до този момент не са открити нарушения на процедурите установени от коалиционните сили.

"Това писмо не е изпратено от Ирак , това писмо е подавано в сайтовете на Интернет на части. Възможно е да е от Генщаба или от друти структури, каза ген. Никола Колев, началник на ГЩ на Българската армия. Първите сигнали получихме към събота на обяд но не можехме да ги публикуваме преди да бъдат проверени, защото засяга неща, които надхвърлят един трагичен инцидент. Информацията за ситуацията беше решено да бъде публикувана, след като бъдат изпратени писма до съответните институции, защото пълното разследване не е в нашата компетентност.

Бронежилетката е била годна но ние сме заявили нови бронежилетки, които повече от година и половина не са доставени и това не е по вина на армията."

"Чуства ли вина висшето военно командване?"

"Анализът на всички факти и обстоятелства показва че нито висшето военно ръководство нито прякото ръководство на батальона няма непосредствена вина. Аз смятам, че това е нелепа случайност и отговорността ще понесе този, който е произвел изстрела и е поразил нашия военослужещ", заяви ген. л-т Атанас Запрянов - зам.-началник на Генералния щаб на Българската армия.

Генералът от резерва Люцкан Люцканов, заяви в предаването на Би Ти Ви  "Тази сутрин", че се е запознал с анонимното писмо по повод инцидента с младши сержант Гърдев. Той каза: "Бях изненадан, че от няколко дни тази информация е била известна, а толкова време нашето ръководство е криело истината за смъртта на българския военен."

Участникът в операция "Пустинна буря" добави, че във военната история са познати множество случаи, при които войници са загивали от собствения огън или огъня на съюзниците и че такава ситуация имаме и сега.

Според генерал Люцканов, военните в батальона ни в Ирак се назначават на длъжности, за които не са напълно обучени:

"Това, че нашите военни са отказали да участват в координация с американските си колеги е безотговорност, която беше наказана със смъртта на български войник."

"Недостатъчната координация и взаимодействие, е причината за смъртта на офицерски кандидат Гърди Гърдев", допълни генералът.

Стотици граждани днес се простиха с офицерски кандидат Гърди Христов Гърдев, който беше погребан в родното му село Долно Сахране. Загиналият в Ирак на 4-ти март войник, получи посмъртно най-високото отличие „За вярна служба под знамената" - награден знак - първа степен.

Гърдев беше повишен посмъртно в звание офицерски кандидат, със заповед на министъра на отбраната.

Стотици хора изпратиха в последния му път офицерския кандидат Гърди Гърдев. В родното му село Долно Сахране, той беше погребан като герой  - с военни почести и три залпа.

Тук бяха неговите бойни другари от Пета шипченска механизирана бригада в Казанлък и колегите му от Карлово. На погребението дойдоха и началникът на Генералния щаб - генерал Никола Колев и командаващият Сухопътните войски генерал Златан Стойков.

Днес около 40 граждани и колеги на загиналия се подписаха в книгата за съболезнования.

Траурната книга беше открита в края на 2003 г., след атаката срещу база Индия и смъртта на първите пет български бойци в Кербала. Въпреки, че те загинаха при различни обстоятелства от настоящите, по традиция от преди 9-ти септември, книгата за съболезнования е една. Това обясниха от военното министерство.

"Защо е обща книгата ?

"Ами такава е традицията на Министерство на отбраната - по този начин го правиме. Тя не е задължителна със закон да е записано като се постави да се явят всички държавници. Тя е насочена по-скоро към хората , гражданите и нашата общественост, които не можаха да присъстват на посрещането", поясни подп. Севастиян Добрев - гл.експерт в отдел "Връзки с обществеността".
Според Министерството на отбраната висшите държавници са оказали почитта си при посрещането на тленните останки на летището и със задължителните по протокол съболезнователни телеграми. Днес в книгата писаха основно ветерани и висши военни.