Специална комисия ще оцени щетите и ще прецени мерките, които трябва да се вземат при свлачището край Кърджали. В неделя свлачище отнесе пътя в участъка Кърджали-село Енчец. 20 населени места останаха откънсати. От вчера микробуси извозват жителите на откъснатите села.

Заради необичайно високия приток на води в река Арда тази зима водноелектрическите централи от каскада "Арда" произвеждат рекордно количество електроенергия за последните десетилетия. Средно по 4 милиона квтч. електроенергия на денонощие произвеждат турбините на ВЕЦ "Кърджали", "Студен кладенец" и "Ивайловград".

Към днешна дата в трите язовира от каскада "Арда" има акумулирани 1 милиард куб. метра води, което също е рекордно за последните години и е най-голямото количество в изкуствени езера в страната. В яз. "Кърджали" в момента има 465 милиона куб. м., в "Студен кладенец" - 367 милиона куб. м., а в "Ивайловград" - 198 милиона куб. м. Последният е поел над 30 милиона куб. м. от допустимия обем и прелива.

Експертна комисия пристига днес в Смолян за оглед на три свлачища в града, активизирани след последните обилни валежи.

В комисията са включени водещи експерти, които ще оценяват разрушенията от пропадания на земни маси в пределите на града. Планира се оглед на свлачищата до пазара "Дълбокото дере", на ул. "Възраждане" и по пътя към гробищата в кв. "Райково". В резултат на свлачищните процеси на ул."Възраждане" градина пред къща пропадна към съседна улица, а обитателите на жилището са в готовност за евакуация.

Свлачище затвори пътя към обекта "Цанков камък" в община Девин, сочат от "Гражданска защита". Прекъснат остава и пътят между смолянските села Писаница и Хасовица, причината отново е свлачище.