Нови компютърни класове ще бъдат открити тази седмица в 750 български училища.

Така над 400 000 деца ще получат достъп до съвременни компютри според националната програма " Ай- България", съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията.

Всеки компютърен клас ще разполага с 6 до 10 машини според броя на учениците, както и със сървър, принтер и скенер. До юни такива кабинети ще има във всички училища у нас, обещаха от Агенцията за развитие на съобщенията и информационните технологии.

"Имаме реални амбиции да приключим до лятото и то най-вече с цел да хармонизираме с колегите от МОН, лятото компютрите да са по места, за да могат да обучат своите учители", посочи орлин Кузов, директор на Агенцията за развитие на съобщенията и информационните технологии.  

Докато децата са във ваканция, преподавателите им ще усвояват базови компютърни умения. До септември над 3 хиляди и 200 души ще бъдат обучени специално като ръководители на компютърните зали.

По думите на вицепремиера Николай Василев, до приемането ни в Европейския съюз всички български училища ще разполагат и с високоскоростен интернет.

"Едва ли има друг показател на съвременното общество или на социално-икономическото развитие на една страна, по който България да е по-изостанала, отколкото в областта на информационното общество", коментира Николай Василев. 

В сряда премиерът Симеон Сакскобургготски ще открие компютърни класове в две училища в Кюстендил.