Обстановката в страната е нормална при зимни условия.

Според "Гражданска защита", няма информация за преливащи язовири, въпреки отправеното вчера предупреждение от страна на екоминистерството.

Прелива само язовир "Тича" в Шуменско, но и там ситуацията е под контрол и няма опасност от наводнение за населените места и земеделските земи в района.

Под наблюдение остават рисковите региони около горното течение на река Струма - до язовир "Пчелина", реките Места, Янтра, Русенски Лом и Тунджа - от язовир "Жребчево" до Елхово.

"Гражданска защита" в Благоевград съобщава, че язовирите по поречието на река Струма засега са с нормални нива.

Най-близо до критичната точка на преливане е язовир "Стойковци" край благоевградското село Логодаж.

По-малко от 10 см остават до преливането на най-големия язовир в Благоевградско.

"В момента нивото на язовира е пред преливане, но е в рамките на нормалното. Други години, мисля, че не е имало такова напълване, но опасности за стената в момента няма - проверяваме всеки ден. Има още около 10 см докато прелее", казва ЕВгени Тунтев, охрана на язовир "Стойковци".

"Гражданска защита"-Благоевград е в готовност да реагира при евентуална критична обстановка.

"Предвид очакваното снеготопене, което е най-вече събота и неделя, са пуснати указания до всичките общини и има оперативни групи - дежурна група от "Гражданска защита" е 24 часа на разположение", съобщи Петър Самарджиев, директор на "Гражданска защита"-Благоевград.

От "Гржданска защита" имат готовност да реагират при всеки сигнал за преливане на язовирите, така че да не възникне опасност за хората в областта.