Бившият министър на вътрешните работи на Украйна беше намерен мъртъв на вилата си. Първата версия е, че Юрий Кравченко се е самоубил часове преди да бъде разпитан от прокурори във връзка с убийството на журналиста Георгий Гонгадзе.

Тялото на Юрий Кравченко е намерено от негови близки в склада на неговата вила във вилна зона край Киев за заможни украинци. Службите за сигурност заявиха, че става дума за самоубийство. Кравченко е намерен с рана в слепоочието и пистолет в ръката. Предполага се, че той се е застрелял след последните разкрития около убийството на журналист, разследващ корупцията във вишсите етажи на властта.

Обезглавеното и обгорено тяло на Георгий Гонгадзе беше намерено край Киев през септември 2000 година. По това време Кравченко беше вътрешен министър на Украйна. Преди няколко дни новият президент на страната Виктор Юшченко каза, че убийството на Гонгадзе е разкрито. Арестувани са двама полковници от вътрешни воиски, и предстоеше Кравченко да бъде разпитан.

Преди години Микола Мелниченко, бодигард на бившия държавен глава, извади наяве аудио-записи, уличаващи бившия президент Кучма в съучастие в убийството.

Смъртта на Гонгазде се превърна в символ на борбата с корупцията по времето на Кучма.

Днес президентът Юшченко каза, че Юрий Кравченко сам е осъдил себе си. Леонид Кучма е на дълга почивка в Карлови Вари и досега не е коментирал бившия вътрешен министър.