Европейските държави могат да имат успех в борбата срещу организираната престъпност, само ако се създадат общи европейски - прокуратура, съд и полиция. Това е мнението на главния секретар на МВР генерал Бойко Борисов, изразено по време на дискусия на тема - "Противодействието на организираната престъпност през 21-ви век", организирана от Центъра за изследване на демокрацията.

Българските организирани престъпни групи вече са се присъединили към Европейския съюз и легализират бизнеса си не само с пране на пари през недвижима собственост и със завземане на сериозни позиции в транспорта, енергетиката и туризма, обяви анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Огнян Шентов.

Друг от изводите на центъра сочи неефективността на правоохранителните органи у нас.

"Въпреки многобройните залавяния на наркотици, няма достигане до високите нива на мрежите и от съдебните дела излиза, че са едва ли не солови изпълнения, или на най-много групи от трима, казва Огнян Шентов. Както показват различните изследвания на центъра за изследване на демокрацията, точно в законната дейност се намират влиятелните фигури от организираната престъпност."

"Ние имаме, албанска, руска, украинска, всякаква мафии. Европейският съюз може да успее в борбата срещу организираната престъпност само, ако има единни прокуратура, съд и федерални служби, които да могат да се разпореждат и на териториите на други държави", каза ген. Бойко Борисов.