Новата формация все още няма име, но знае от колко депутати има нужда.

"Уважаема г-жо Мозер, връчвам ви тези 33 рози, колкото ще бъдат нашите депутите в 40-тия парламент", казва Красимир Каракачанов, председател на ВМРО.

На специална пресконференция днес ръководствата на трите партии БЗНС-Народен съюз, ВМРО и ССД подписаха споразумение за общо участие в парламентарните избори.

То предлага равнопоставеност на отделните партии и съхранява политическата им идентичност. Решенията в новата формация ще се вземат с консенсус, а присъединяването на нови членове ще става само с писменото съгласие на всички представени политически сили.

Лидерът на ССД Стефан Софиянски определи трите основни принципа за новата дясноцентристка формация:

"Ние обединяваме предприемчивостта, любовта към земята и патриотизма на българина."

В същото време други три земеделски партии - БЗНС, БЗНС "Никола Петков" и Национално сдружение БЗНС обявиха съвместните си намерения:

"Ние трите организации имаме твърдото намерение в рамките на седмица-две да бъде факт коалиция БЗНС-Обединен", съобщи Яне Янев, председател на Национално сдружение БЗНС.

Това стана след срещата им с лидера на СДС Надежда Михайлова. Те не изключиха възможността за коалиция с всяка от другите, определящи се за десни партии, но още било рано.