Програмата предвижда, младите родители на едно и повече деца, да получават суми от държавата, ако са изтеглили банков кредит.

До сега детски надбавки от 18 лв. месечно получаваха семейства с деца до 18 години, които имат не повече от 200 лв. доход на член от семейството.

Напълно реално е всяко българско дете да получава детски надбавки, заяви министърът на труда и социалната политика Христина Христова.

По-късно тя уточни, че ще започне допитване до родителите за тази идея на правителството и прогнозира детските добавки да бъдат увеличени минимум с 10 % догодина. Стратегията за нова социална политика на НДСВ предвижда също млади семейства, взели кредити от държавата да получават еднократно суми от държавата за погасяване на заемите си.
"Ако вие сте младо семейство и сте взели заем, може да получите примерно 200 или 300 лв. - не знам още колко еднократно", пояснява министър Христова.

Новата социална политика предвижда още облекчения при пенсиониране и стимулиране на безработните.

"Държавата ще изплаща в продължение на 1 година допълнителен бонус към заплатата на човек, който е бил на социално подпомагане, но сам е успял да си намери работа", съобщи министър-председателят Симеон Сакскобургготски.

Експерти и специалисти ще конкретизират тези предложения в социалната политика, които трябва да се реализират, според НДСВ до 2009-та година.