Правителството внесено в парламента искане за вот на доверие. Стратегията на премиера е да изпревари опозицията и пръв да подложи кабинета си на гласуване.

Искам да дам знак на всички, които си мислят, че по някакъв начин могат да ни подчиняват, да ни изнудват или да ни отклонят от този път - че няма да им мине номерът, заяви Бойко Борисов.

От стенограмата на днешното заседание става ясно, че Борисов е обяснил на министрите си крайната цел на атаката - засегнатите от кабинета на ГЕРБ интереси да се върнат на власт с ново лице.

Целта е да се възстанови статуквото от последните години, да се разчисти пътят на нови формации, които с ново лице и под различно име да се върнат на власт, смята премиерът.

Според него компроматите са правени като по учебник на КГБ или Държавна сигурност - удря се най-силната страна на кабинета - борбата с корупцията и престъпността.

Пред министрите си премиерът не нарича съдържанието на записите "лъжа". Истините обаче били изнесени по подбран начин, така че да изглеждат като ходатайстване за бизнесмен. Истината била, че Борисов нямал "грам за какво да се срамува".

Повечето членове на кабинета заявиха, че вот на доверие е добър ход. Само вицепремиерът Симеон Дянков е с особено мнение.

Искането на вот на доверие охлади ентусиазма на социалистите да започнат процедурата по вот на недоверие срещу правителството. Лидерът на БСП бе принуден да признае, че е готов да прибегне и до уличен натиск.

Да, ние можем да използваме и извънпарламентарни средства, в това число протести и митинги, но всичко зависи от ситуацията, заяви Сергей Станишев.

Конституционалистът Любен Корнезов не е оптимист за възможността социалистите или който и да е в парламента в следващата половин година да поиска вот на недоверие. Причината - вотът на доверие се иска за цялостната политика на правителството и затова 6 месеца по-късно парламентът не може да го атакува в нито една сфера.

Докато социалистите се готвят да се допитат за процедурата до Конституционния съд, ГЕРБ отричат слуховете за купуване на допълнителни гласове в своя подкрепа.

За какво трябва да върви търговия, цялата ПГ на ГЕРБ е единна, безусловна е и подкрепа на Волен Сидеров, заяви Искра Фидосова, председател на ПГ на ГЕРБ.

Въпреки че имат абсолютно мнозинство с гласовете на " Атака ", утре управляващите може да останат без гласовете на сините.

Реакциите днес на основните сили в парламента предвещават бурни дебати утре.

Процедурата при вот на доверие е следната. След като днес по административен път в деловодството на парламента постъпи искането за гласуване на вот на доверие на правителството утре ще има дебати, а после и гласуване. За разлика от процедурата при вот на недоверие, при искането на вот на доверие - ако не събере необходимото мнозинство, премиерът трябва веднага да си подаде оставката.