"Светият отец прекара спокойна нощ. Сутринта закуси при добър апетит. Постоперативният период протича нормално. Той диша самостоятелно. Сърдечно-съдовата система също е добре. По съвет на лекарите папата не трябва да говори няколко дни, за да се подпомогне възстановяването на функциите на ларинкса", обясни говорителят на Ватикана, Хоакин Наваро Валс.

"Не мисля, че е нужно за папата да говори, за да бъде папа. Всъщност ние свикнахме през последните години папата да говори все по-малко и по-малко. Хората вече не очакват дълги речи от него и това показва кое нещо прави от папата папа. Не става дума за това, че той казва нещо или проповядва нещо, или че има велики идеи. Той просто е наследник на Свети Петър и е баща на семейството - това е Църквата", посочи Джон Воук, анализатор по въпросите на Ватикана.

Докато папата лежи в болница, логичните въпроси, които си задават всички, е кой управлява Ватикана в негово отстъствие и каква роля ще играят заместниците му, ако Светият отец и занапред е неспособен да изпълнява задълженията си.

Една от най-влиятелните фигури във Ватикана е германският кардинал Йозеф Рацингер, който е ръководител на Конгрегацията за Доктрината на вярата. Това е мнението на анализатора по въпросите на Ватикана и бивш директор на римското бюро на списание "Тайм" Уилтън Уин.
Както заяви самият папа преди време, мисията на Рацингер е "да пропагандира и пази доктрината на вярата и морала сред католиците".

Другата влиятелна личност според анализатора е държавният секретар на Ватикана Анджело Содано. По думите на Уин, кардиналът от години ръководи ежедневните дела във Ватикана.

Човекът, чиято дума се чува сред кардиналите обаче е Джовани Батиста Ре, ръководител на Конгрегацията на епископите.

Като много влиятелна личност Уин посочва и викария на Рим, кардинал Камило Руини.


Междувременно американският президент Джордж Буш пожела бързо възстановяване на папа Йоан Павел Втори. В комюникето, изпратено от борда на президентския самолет "Еър Форс 1" на връщане от обиколката си в Европа, американският президент отправи най-добри пожелания към главата на Римокатолическата църква.

В католическите църкви из цяла Полша бяха отслужени литургии и бяха отправени молитви за здравето на папата. Вярващи се стекоха в храмовете в множество населени места в цялата страна, за да се помолят за бързото му оздравяване.

Заради влошеното здравословно състояние на Йоан Павел Втори италианската телевизия РАИ планира да отложи или да отмени музикалния фестивал "Сан Ремо".

От сутринта не само католици, но и източноправославни християни се отбиват в пловдивската католическа катедрала "Свети Лудвиг" в Пловдив, за да се поинтересуват за състоянието на Светия отец.
Десетки католици се събраха в катедралния храма, за да отправят молитви за здравето на папата. Епископът на Софийско-пловдивската епархия монсеньор Георги Йовчев съобщи за Би Ти Ви, че цялата литургия за Кръстния път на Христос тази вечер е посветена на Светия отец.