Алтернативният селски туризъм добива все по- голяма популярност. В малки къщи за гости, български и чужди туристи, освен че почиват през отпуската си, учат и различни занаяти. Участват в приготвянето на храната си и създават трайни контакти със своите домакини.
От години селските къщи в Ковачевица, Добърско и Драглище се превръщат в уютни домове за гости. В зародиша на вече добилия известност селски туризъм българи и чужденци просто отсядаха там. Днес те участват във всяко занимание на домакините.
„Предат, играят нашите хора и се веселят, винаги са усмихнати и добри”, каза Спаска Илиева.
Бабите хотелиери отделят часове, за да учат гостите на местни обичаи - как да плетат и дори как да доят животни.
„Отидохме там на една полена, едни крави мъзухме с бабите. Това беше нещо страхотно шоу”, заяви Янка Циркова.
Да вкусят и дори да опитат сами да приготвят драглишка шупла е истинско предизвикателство за чуждите туристи.
„Яденето си е наше домашно, селско ядене. Най-напред шупла правиме. Шуплата е много лесна, тя е толкова лесна, а па ако знаеш колко е блага”, допълни Циркова.
„Другото ястие им е пържено - все едно миш-маш се вика по градски, а ние по нашему му викаме пържено”, допълни тя.
Едно семейство от Холандия, например, псетило Горно Драглище само за няколко дни. Но неусетно остава със седмици.
„Дъщеря ни много обича животните и е много щастлива, когато види някое животно и това е много хубаво”, заяви майката.
„Хората са много гостоприемни и все едно сме със семейството си”, допълни тя.
А вечер бабите забавляват туристите с български народни песни
