Очаква се Буш отново да засегне темата за демокрацията в Русия.

"Асошиейтед прес" отбелязва, че изборът на мястото на срещата Путин-Буш в Братислава е награда за страната за бързото й реформиране. Това е първата визита на американски президент в Словакия, откакто тя стана независима след мирното разделяне на Чехословакия през 1993 г.

Според допитвания до общественото мнение повечето словаци се радват, че американско-руската среща на върха ще бъде в страната им.

Много хора обаче не харесват Буш заради това, че "си пъха носа навсякъде". Други гледат с подозрение руския президент Владимир Путин. Недоволство днес със сигурност ще предизвикат и небивалите за Братислава мерки за сигурност. Освен служители на реда, полицаи, военни и тайни агенти, тук пристигат и около 1 600 журналисти. Освен темите на разговорите между президентите, интерес у тях вероятно ще предизвика и специалното меню "Буш-Путин", появило се в някои ресторанти. Заведение предлага като първо ястие руски борш, като основно - американски стек с пържени картофи и за десерт американски кифлички с руски сладолед.

Това ще бъде 16-ата среща на президентите Путин и Буш. Срещата между тях ще започне в 16.00 часа българско време. Първо двамата ще разговарят на четири очи, а след това към тях ще се присъединят и членовете на двете делегации.