Днес стана ясно, че първичната документация за проучването вече е унищожена, и резултатите се пазят само като статистически данни.

През 2001-ва, когато проучването започва, не е съществувал стандарт за информирано съгласие в писмен вид. Ръководителят на детската клиника обясни, че родителите са давали съгласието си децата им да бъдат включени в него устно и днес няма как да бъдат намерени нито те, нито децата им.
"Биха могли да се намерят само ако самите родители се обадят, тъй като при нас съществуват само като статистически карти с номера. Наше задължение е да пазим документацията по проучването до обсъждане и публикуване на резултатите", каза доц. Мария Куклева, завеждащ Катедра по детска стоматология.

"Нямат ли картони при вас тези деца?"
"Не се е налагало създаването на подобни картони, тъй като ние сме осъществявали манипулация, която не изисква последващо проследяване на това, което сме извършили. Ние сме спазили изискванията за анонимност при подобни разработки", поясни д-р Веселина Кондева, участник в екипа.

Прокуратурата в Пловдив ще провери документацията и ще проследи дали са спазени нормативните изисквания при провеждане на проучването. Резултатите ще бъдат обявени до месец.

Днес Съюзът на стоматолозите в България,  коментира скандала между националния консултант по стоматология проф. Никола Атанасов, и стоматолози от катедра "Детска стоматология" на Стоматологичния факултет в Пловдив. Твърдения без никакво доказателство, са най-малкото постигащи съвсем други цели, но не и изясняване на истината, се казва в декларацията. Стоматолозите не подлагат на съмнение прилаганата стоматологична методика от Пловдивския стоматологичен факултет и гарантират, че няма никакви последици за здравето на децата.