До края на учебната година всяко българско училище ще бъде оборудвано с компютърен кабинет.

Министерството на образованието и министерството на транспорта са разработили съвместна кампания за модернизиране на образователната система.

България изостава по осигуряване на достъп до високи технологии в училищата в сравнение с останалите страни в Европа. Малка е не само бройката на компютрите, но и свързаността с интернет. Само една трета от училищата имат някаква връзка с Интернет.

До края на годината във всяко училище ще бъде оборудван нов компютърен клас. Той ще включва 10 компютъра, принтер и скенер.

Правителството е готово да отдели още тази година 41 млн. лв. за компютри и софтуер. Целта е при влизането в ЕС да бъде постигнато на всеки 12 ученици да се пада един компютър. С част от парите ще бъдат обучени и всичките 45 000 учители в България.

Някои ученици от столичното 7-мо училище се възползваха от грипната ваканция, за да поиграят в близкия интернет клуб. Училището им е сред малкото, което има четири компютърни класа. Според тях, обаче компютрите не са хубави.

Правителството се надява парламентът да одобри стратегията и финансирането й още идната седмица. Тогава търговете за закупуване на компютри и обучението на преподаватели ще могат да започнат веднага.