Кабинетът назначи 12 коменданти, които ще се грижат за реда и хигиената на граничните пунктове.

Коменданти по чистотата ще има към областите София, Хасково, Благоевград, Видин, Русе, Добрич и Кюстендил.

"Тези коменданти и тези още двама човека на "Калотина", понеже са големи пунктовете - това ще им бъде работата. И ако не си вършат работата, ще бъдат първо те уволнени. Аз пък, ако не съм взел мерки, сигурно и мен ще ме резнат", посочи Олимпи Кътев, областен управител на Софийска област.

От понеделник на преминаващите през граничния пункт "Калотина" ще бъдат раздавани дипляни, в които на 7 езика ще бъдат предупреждавани какви глоби ги грозят, ако цапат.

За изхвърляне на отпадъци глобата е 10 лева. За изоставяне на превозното средство или изхвърляне на части от него - 30 лева.

"Свободно преминаване кучета, котки и други домашни любимци - 15 лева. Значи и аз се смях доста на това. Когато ги попитах моите какво означава свободно преминаване на домашни любимци, и те викат: Ами, шефе, минават с колите си там и вътре имат по 2-3 кучета, нали, и ги пускат да си свършат някоя работа, да препикаят някой стълб. Значи тая работа освен водачът и шофьорът не може да го прави, значи не може да го прави и неговият домашен любимец. Това значи", обясни Олимпи Кътев, областен управител на Софийска област.

За миене на колата на граничния пункт глобата е 50 лева. Толкова е и санкцията за ремонт на превозни средства или за палене на автомобилни гуми.