Днес, 15 декември, е концертът на Кралете на суинга - "Оркестърът на Глен Милър", във Варна. За първи път музикантите свирят в морската ни столица, а утре ще зарадват и публиката в зала 1 на НДК в София.

"Оркестърът на Глен Милър" е създаден през 1937 година. Музикантите бяха посрещнати в България с интересно суинг изпълнение... на гайда.

Глен Милър е сред най-видните личности в историята на джаза. Той обаче е на върха заедно с оркестъра си едва от 5 години.

"Днес, на 15 декември, стават 66 години откакто Глен Милър изчезна. Така че това е много важна дата”, каза диригентът на оркестъра Уил Салдън.

Официалната версия за изчезването на Милър е самолетна катастрофа. А неофициалните са много - и стигат дори до нацистко убийство. Успехът на Милър с оркестъра му е кратък, но славата и постиженията на самия оркестър продължават и до днес. Музиката на суинг кралете е жива, разпознаваема и не случайно публика и артисти продължават да я обичат.

"Има много добри банди, които свирят музиката на Глен Милър. Има много певци, използващи музиката от 40-те, както наскоро направи Роби Уилямс в един свой албум и записът беше чудесен”, каза диригентът.

Уил Салдън е диригент на оркестъра вече 20 години. И до днес той запазва характерния "Милър звук", роден случайно от два алт саксофона, два тенор саксофона и един кларинет. За този човек и музикантите му работата е удоволствие, което не свършва.

"Винаги сме на път, всеки ден е различен, затова обичаме да свирим, усещането всеки път е различно - заради различния звук, различната сцена, различната публика... Всеки ден е нов ден, друг ден”, каза Салдън.

В един такъв различен ден екипът на bTV подари на музикантите от оркестъра на Милър джаз музика от българска гайда. А те им върнаха жеста със сиунг танц на българска народна музика...

Почти толкова шарена е и палитрата от изпълнения, които музикантите са приготвили за двата си концерта у нас. Тук оркестърът на Глен Милър ще изсвири стари суинг композиции, музика от предстоящия си албум и, разбира се, коледни песни.