Националната здравноосигурителна каса ще плаща кохлеарните имплантанти и всички видове клапи на болниците, в които те са поставени и предварително договорени по Закона за обществените поръчки.

Това става възможно с промени в Наредбата за лекарствата, плащани напълно или частично от касата, които Управителният съвет е приел.

Досега Здравната каса не можеше да договаря медицински изделия и диетични храни за медицински цели, а само лекарства.

Здравната каса ще покрива напълно цената на кохлеарния имплантант от 28 000 лева. Ще плаща на болниците и 900 лева за ортопедична става, 2 050 лева за колянна става и 1 000 лева за стент - цени без ДДС.

"В сумата, определена от Националния рамков договор, се включват и определен брой лекарства, които пречат на запушването на тези стентове", обясни доктор Дечо Дечев, заместник-директор по лекарствата в НЗОК, и уточни, че ако пациент иска да му бъде поставено по-скъпо изделие, ще трябва да доплати сумата над тази, която касата поема.

"Ще има определени аптеки, в които ще присъстват всички тези изделия и тези аптеки ще бъдат, разбира се, от групата на тези, които имат договор със Здравната каса", добави още д-р Дечев.

Аптеките ще бъдат около болниците, които извършват тези видове операции. Клапи например се поставят от 4 клиники в страната. Досега договори с касата са сключили над 2 120 аптеки. В началото на следващия месец ще започне и договарянето на новите лекарства, включени в позитивния списък.