За всеки новосъздаден декар лозов масив, стопаните у нас ще получават по 200 лева субсидия от Фонд "Земеделие". Това съобщи министърът на земеделието и горите Мехмед Дикме, в пловдивското село Брестовица. Днес, по стар стил, стопаните там честват Свети Трифон, като зарязват лозята с родопски песни и кукери.

Брестовичани твърдят, че всяко семейство в селото отглежда лозя по традиция, наследена от дедите им. За разлика от тях, обаче днес лозарството не е основен поминък.
"Нашето семейство - десетина декара лозя гледаме. Повече ракия правим и по-малко - вино. Бяло вино правим за домашни нужди", разказва Иванка Кочева.

За да стимулира създаването на нови насаждения, Фонд "Земеделие" и тази година ще отпуска субсидии за лозарите. Новите линии вече са решени.
"200 лв. субсидии даваме за всеки създаден декар лозов масив. Освен това сме приели програма за развитието на Странджа-Сакар. Искаме да насочим лозарите и винарите в тоя район да създават нови лозя", заяви Мехмед Дикме - министър на земеделието и горите.

Според програмата на земеделското министерство, до 2007-ма година се предвижда у нас да бъдат създадени още поне 100 хиляди дка нови лозя. Днес в масива с десертния сорт блекпърл пловдивският митрополит Арсений отслужи водосвет за здраве и плодородна година, а в зарязването на брестовишките лозя се включи и президента Георги Първанов.