Канцлерът Герхард Шрьодер предупреди, че Германия няма да толерира опитите на крайнодесни сили да пренапишат историята.

На 13 февруари 1945 година самолети на Великобритания и Съединените щати започват масирани въздушни удари срещу Дрезден. Унищожават историческия център, прочутият бароков град е сринат до основи. Загиват над 35 000 души. Тогава градът е важен логистичен и комуникационен център. Официално, кампанията цели да предизвика хаос и да осигури подкрепа за напредването на Червената армия. Впоследствие се превръща в масово убийство. Бомбардировките са една от най-противоречивите операции на съюзниците по време на Втората световна война.

Около три хиляди неонацисти участваха в шествие в Дрезден. Целта им беше да представят Германия като жертва на Втората световна война. Според канцлера Шрьодер, страната трябва да почита своите жертви, но и да не отрича колко страдания войната, започната от нея, е донесла на другите.

Посланиците на Великобритания, Съединените щати, Русия и Франция положиха венци на мемориала в памет на загиналите - масовия гроб на около 20 000 жертви. По-късно бе отслужена възпоменателна служба в църквата "Света Богородица".