Нелеп пътен инцидент разби младо семейство и живота на една майка. Тук дори не става дума за катастрофа, а за човек, убит на пътя. Буквално. Спасиния Чулкова отглежда сама 2-годишното си дете и продължава да търси справедливост.

Инцидентът, при който Атанас умира, звучи като теоретичен казус от учебник по право. Но е реален. И фатален. Лятото на 2009 година. Двамата шофьори си пречат един на друг, докато карат по магистрала. Единият – Чавдар, спира, другият - след него. Слизат от колите си и започват свада, която завършва с юмрук. Атанас пада. И тогава - профучава кола. Прави маневра, но го удря със задната си гума.

Според експертизите именно този удар е причината за смъртта на Атанас. Срещу шофьора на автомобила убиец – Марин обаче няма повдигнато обвинение. Защото според автотехническата експертиза ударът не е могъл да бъде избегнат.

"Според мен е могъл да бъде избегнат ударът. Той не се е опитал да спре, спрял е на 100-150 м напред, обърнал се, видял, че има някакви мъже, уплашил се бил, как може доктор да се е уплаши, избягва от местопрестъплението”, разказва Спасиния Чулкова.

"Той идва отзад, удря го и продължава. Спира след 150 метра. Даже не го е възприел като препятствие на пътя, което пък е негово задължение. Случаят е такъв, че той възприема хората, но не предприема никакви действия за избягване на катастрофата. Той би трябвало да предположи, че може да стане такова нещо”, смята Георги Вълков от Асоциацията за защита на пострадали при ПТП.

Спасиния е потресена най-вече от факта, че този шофьор е лекар. По телефона екипът на bTV го попита защо не се е върнал да помогне. Той обаче затворя без да даде отговор на въпроса.

Чавдар - човекът, който бута на пътя съпруга на Спасиния, се признава за виновен - за смърт, причинена по непредпазливост. Делото завършва със споразумение между него и прокуратурата. Присъдата е две години условно.

"Просто желая да има възобновяване на целия процес, желая да има справедливост, правдата просто искам да възтържествува”, казва съпругата на жертвата.  

Прокуратурата обаче не намира основание за възобновяване на делото. А за граждански иск Спасиния и близките й нямат средства.

"Моето дете в момента е на две годинки и тя не познава баща си, никога няма да го познава. За съжаление, когато вижда снимка на баща си, казва „батко", тя не знае какво означава това. Когато се убие едно куче, дават пет години. А един човешки живот, колко струва”, пита Спасиния Чулкова.