В Международния ден без цигарен дим проверихме дали ресторантите се подготвят технически и психически за новите здравни изисквания. До месец местата за пушене трябва да бъдат обособени в отделни помещения с добра вентилация.

Освен като човек, който доброволно убеждава гражданите да спрат цигарите дори за ден, Максим Авджийски скоро ще работи и като доброволен придружител на здравните инспектори при проверки в заведения.

„Не се страхувам нито пък моите приятели и колеги - съмишленици. И мислим, че общественото мнение постепенно ще бъде на наша страна”, смята Максим Авджийски, доброволец.

Собствениците на заведения и ресторанти, обаче, не са на страната на доброволеца - инвестициите са големи и според тях ще доведат до отлив на клиенти. В този ресторант все още няма помещения за непушачи според новите изисквания.

„Чисто архитектурно не може да бъде реконструиран, тъй като има историческа стойност и ние не можем да го променяме”, обясни собственикът на ресторант Екатерина Андреева.

В друг ресторант са обособени две различни помещения на различни етажи. Другите ресторанти от същата верига, обаче, едва ли ще бъдат готови до месец. Ресторантьорите стискат палци регламентът все пак да не влезе в сила преди празниците, за да останат доволни клиентите.