Година след трагедията в Охридското езеро, при която загинаха 15 български туристи, паметта на жертвите беше почетена с церемония на брега на езерото. Събраха се близки на загиналите и македонци, спасили нашит сънародници. Миролюба Бенатова се върна от Охрид тази нощ, за да разкаже за срещата край езерото.

Марийка Гавриловска е спасила девет души със съпруга си Слободан. Извадили са 11-12 тела. Гледали първо дали има деца, за да им помогнат. Душко Руфчевски и съпругата му Гордана също са спасили девет души.

„Не трябваше това да се случва. Да можехме повече, щяхме да направим”, каза Гордана. Още за срещата на близките на жертвите гледайте в „Код: Круминално” по ПРО.БГ.

Македонските разследващи са приключили следствието с двама обвиняеми - Бранко Баич - представител на германската фирма „Лойд” със седалище в Белград, извършил техническия преглед, според когото „Илинден” е безопасен, и капитана Сотир Филевски. Той ще носи отговорност за неадекватно поведение по време на трагедията.

У нас разследването не е приключило. Причината - македонските власти не са предоставили на българските си колеги дори съдебномедицинската експертиза със заключението за причините за смъртта на българите. Българското следствие не е получило и исканата още преди година техническа експертиза на кораба „Илинден”. Освен това техническият експерт е сръбски гражданин, който вероятно ще бъде съден задочно, защото няма как да бъде извикан дори на разпит.

У нас организаторката на екскурзията Боряна Георгиева бе осъдена да плати глоба от четири хиляди и 500 лева и получи забрана за извършване на търговска дейност за две години.