Една от най-големите съвременни цигуларки - Мидори, пристига в страната ни за концерт в рамките на Европейския музикален фестивал (ЕМФ) на 20 май.

"Classic FМ радио организира ЕМФ вече 10 години и това, което успя да направи за тези 10 години, е да покани някои от най-големите имена в класическата музика. Тази година Мидори, която е една от най-големите цигуларки на нашето време, ще дойде тук и ще бъде в продължение на 5-6 дни в България, което е голяма чест за този фестивал, защото през тази година цигуларката Мидори има над 100 концерта в около 20 държави, което означава, че на всеки 3 дни има концерт”, каза Васил Димитров – директор на bTV Radio Group.

Мидори става популярна едва 11-годишна, когато е забелязана от диригента Зубин Мета. Той я кани да участва в ежегодния новогодишен концерт на Нюйоркската филхармония и така дава летящ старт на кариерата на цигуларката.  

"Още на 14 години издава първия си диск, под диригентството на Пинкас Цукерман, който е един от най-големите цигулари в момента. Той е бил гост два пъти на нашия фестивал. В продължение на тези вече много години, през които тя е на сцената, има изключителни завоевания и награди”, обясни Димитров.

Освен като изключителен майстор на цигулката, Мидори е известна и със социалната си дейност. "През 1992 г., когато се съкращават драстично бюджетите за култура и изкуство в американските държавни училища, тя, вбесена от това, създава една организация, която подпомага децата да се обучават по музика и музикални инструменти. Тя влиза с тази организация в училищата и аз бях изумен, че за 19 години 180 хил. ученици в Ню Йорк са посещавали нейните уроци”, каза директорът на bTV Radio Group.

По време на престоя си в България Мидори ще води майсторски класове с ученици в Пловдив и София, а на 19 май – ден преди концерта си в зала "България”, цигуларката ще свири и с оркестъра на Музикалното училище в София в концерт специално за деца в неравностойно положение.

Утре пък – 29 април, е концертът на българския "вариант” на Мидори – виртуозната цигуларка Мила Георгиева. Българската цигуларка свири от 4-годишна, но е нямала късмета да я забележи прочут диригент още като малка. Въпреки това, тя постига успеха и сама.

Концертът на Мила Георгиева също е в рамките на ЕМФ. Тя ще свири концерт от Ян Сибелиус – един от най-утвърдените класически концерти.