Началникът на Националната служба за охрана Димитър Димитров призна, че има ръст на катастрофите с коли на службата. Той беше поканен от премиера на заседанието на правителството, за да дава обяснения след вчерашния пореден удар, край Годеч. Правителствената пресслужба публикува и стенограмата от тази част на заседанието.

Генерал Димитър Димитров признава пред кабинета, че има увеличение с 20-30% на пътнотранспортните произшествия с коли на НСО за последната година. По думите му, това се дължи и на компромисите, които се правят с подготовката на шофьорите от службата. Сериозна причина, според Димитров, е и липсата на полигон за подготовка на водачите.

Генералът беше поканен на заседанието на кабинета, заради вчерашния инцидент край Годеч, когато Фолксваген пасат се удари в пилотния джип на кортежа на Борисов и засегна и основната кола от кортежа, в която пътуваха премиерът Борисов и вицепремиерът Цветанов. Министрите също имаха възможност да си кажат забележките към службата.

"Оплакване не бих казал, но това са хора, които са повече с тях, отколкото с жена си и е хубаво да има една химия и контакти. Катастрофи стават всеки ден, дайте да не се фиксираме върху премиера. С моите шофьори сме се разбрали да дават път”, обяви Вежди Рашидов.

Министър-председателят помоли за повече култура на движение, но подчерта, че има пълно доверие в службата. Той самият сподели, че изисква от своите шофьори да дават предимство на пешеходна пътека. Премиерът призова НСО да се говори публично по всеки възникнал инцидент и да има наказания.

"Когато се ударим не казват "шофьорът Цецо или Иванчо се удари", а казват "Борисов се удари",  все едно аз съм я карал тази кола”, продължава министър-председателят. По отношение на вчерашния инцидент, според премиера шофьорът на основната кола в кортежа заслужава да бъде награден, защото е избегнал челен сблъсък.

В КАТ - Костинброд тази сутрин бе връчен протоколът на шофьора на другата кола, който според КАТ носи вина за инцидента. Пред bTV той съобщи, че се отказва да обжалва акта, както възнамеряваше да направи вчера.