Съкращения в центровете за спешна медицинска помощ няма да има, уточни още той.

Броят на работещите в хигиенно-епидемиологичните инспекции ще бъде намален с не повече от 5%, а предвижданите съкращения в домовете за медико-социални грижи, известни като "Дом майка и дете", са 9%.

Няма предвиден процент съкращения за болниците, но ръководството на всяка болница трябва да обмисли и да направи предложения за преструктуриране на дейности, сграден фонд и служители, каза здравният министър. Те трябва да закрият средно 15% от леглата за пациенти. Така от 58 000 места трябва да останат 40 000 за страната. Сега на хиляда души население се падат по 5, 6 легла. 

Според него част от лекарите и медицинските служители могат да разкрият медицински центрове към болниците. Тези здравни заведения ще получават 40% от клиничните пътеки по договора със Здравната каса. Според министър Финков, в бюджета на болниците ще влязат поне 25% повече пари от миналата година.

В момента дълговете на болниците в страната са 65 милиона лева. Здравното министерство ще покрие задълженията на здравните заведения, които нямат договор с Касата, както и на специализирани болници, които работят само по две или три клинични пътеки. Болници с дългове от миналата и тази година имат право да разпределят 40% от парите, получени по договор със Здравната каса, за увеличаване на работните заплати .