Местните производители потърсиха помощта на експерти от родината на шоколада - Швейцария.
Малкото градче Барловенто се намира на 200 километра южно от столицата на страната Каракас. Въпреки че е все още неизвестно, то е центърът на набиращата все по-голяма сила шоколадова промишленост на южноамериканската държава. Специалисти смятат, че природосъобразният начин на отглеждане на какаото, предаван от поколение на поколение, може да бъде разковничето за бъдещия успех.
"Аз събирам какаото, прибирам го в тези чували и го покривам внимателно. След пет-шест дни го поставям на слънце. После пак го прибирам и на следващия ден вече е ферментирало", разказва Естебан Берду, производител на какао.
С помощта на специалисти от Швейцария като Алоис Роузхайм, Венецуела има сили да се пребори за челно място в производството и на шоколад.
"За шоколада във Венецуела има бъдеще, защото тук се прави най-доброто какао", казва Алоис Роузхайм, специалист по производство на шоколад.
Общите усилия на венецуелските производители и швейцарските майстори осигуряват на любителите нови наслади с новия шоолад.
