Това са министърът на външните работи, Илинка Митрева и министърът на отбраната и вицепремиер, Илия Филиповски.

В съобщението на Съюза се казва, че с поправките, приети към Конституцията, които съществено разшириха правата на албанското малцинство "процесът на политическо урегулиране в Македония е завършил и сега са създадени всички условия за произвеждане на извънредни избори до края на януари 2002 година, както бе уговорено с представителя на ЕС, Хавиер Солана.”

Социалдемократите настояват за спазване на това предварителното споразумение и за смяна на приемания за екстремист, вътрешен министър Любе Бошковски.

Решението за излизането от кабинета на Нациналното единство беше обявено този следобед от лидера на социалдемократите Бранко Цървенковски.
След драматично заседание на ръководстовото СДСМ единодушно реши, че не се изпълняват предварителните споразумения.

Да излезе от правителството реши и Либералдемократическата партия на столичния кмет Ристо Пенов, която участва с един министър. Според всички социологически проучвания СДСМ води убедително.

Въпреки решението във ВМРО-ДПМНЕ са убедени, че няма да се стигне до политическа криза.
Лидерите на ВМРО смятат, че в Македония не може да има избори, докато властите не си върнат пълният контрол върху цялата територия на страната, една част от която все още контролирана от въоръжени групировки.

Македонското правителство бе създадено през април от водещите политически партии в страната с цел да търси политическо решение за прекратяване на македонско-албанския конфликт.
Освен Социалдемократическия съюз в него участват партията ВМРО-ДПМНЕ на министър-председателя Любчо Георгиевски, Демократическата партия на албанците на Арбен Джафери, Партията на демократичния просперитет, Либерално-демократическата пратия, Социалистическата партия на Македония и Съюзът на ромите в Македония.

Социалдемократическият съюз възнамерява да участва в изборите, които се надява да бъдат през януари, като опозиционна партия.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!