До 2013 година цялата навигационна система от плаващи знаци по река Дунав ще бъде обновена. В базата на Агенцията за поддържане и проучване на реката в Русе вече е изработен действащ модел от новото поколение сигнализация, който още през следващата седмица ще бъде изпробван в реални условия.

Новото съоръжение е съвместна разработка с английска фирма, която конструира навигационни знаци, предназначени за вътрешните речни плавателни трасета. Модерното оборудване включва подобрена светлинна система, захранване със соларни панели и GPS устройство, което да гарантира точното позициониране на конструкцията. Ще бъдат изработени общо 200 знака.

Остава обаче основният проблем, свързан с корабоплаването и навигацията по реката - голямото количество унищожени знаци. Една част от тях са жертва на умишлено посегателство, а други биват отнасяни от големи конвои и недобросъвестни капитани. С тази цел се предвижда в новите устройства да бъдат монтирани минитранспондери, които да разпознават преминаващите кораби и да препращат информацията в контролен център на агенцията.

Ще се иска и промяна на размера на санкцията, която се налага за повреден или унищожен знак. В момента тя стига до 5 000 лева, а стойността на една шамандура от новия модел заедно с апаратурата към нея е около 15 000 лева.